lördag 9 september 2017

Fira Ornäsbjörken 250 år!

Fredagen den 22 september kl 10.00 firas Ornäsbjörken vid Lilla Ornäs gård norr om Borlänge. Det är 250 år sedan den hittades av hemmansägaren Hans Gustaf Hjort.
Skolklasser från Ornäs skola sjunger, utställningen om björken, gjord av Berndt Karlsson, visas i Magasinet, och kanske till och med Hans Gustaf Hjort dyker upp i egen hög person... Där finns också böcker om Ornäsbjörken att köpa och tillfälle att ställa frågor.
På bilden ser ni det ögonblick då Hans-Gustaf Hjort hittade björken som långt senare blev Sveriges Riksträd (Ill: Carina Ståhlberg). Några år senare adlades han och fick namnet Hjort af Ornäs. Det var Gustav den III som gav honom det namnet.
Det firas också fler jubileer denna dag: Det är 100 år sedan hela Dalarnas kultur- och trädgårdselit samlades i Lilla Ornäs för att plantera en Ornäsbjörk på den plats där den första stått. Och det är tio år sedan då en äkta, certifierad, klon av Ornäsbjörken började säljas i plantskolorna. Detta efter att det upptäckts att nästan alla de "Ornäsbjörkar" som planterades var oäkta. Genom Programmet för Odlad Mångfald, POM, togs den äkta klonen fram och det är den som säljs i plantskolorna i dag.
Alla som vill är välkomna till Lilla Ornäs den 22 september! För att hitta dit: Ta av vid Trafikplats Ornäs på motorvägen från Borlänge mot Falun. För att komma till Lilla Ornäs, åk längs vid sidan av motorvägsbron tills skylten Lilla Ornäs syns. Åk sedan under bron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar