onsdag 28 november 2012

När Steve Jobs kom till Brunnsvik

Det tål att påminna om att Brunnsviks folkhögskola inte bara är konflikt och oförstånd.
Och att det även nu pågår en kreativ verksamhet på skolan.
Så har det ofta varit under Brunnsviks 106-åriga historia.

Låt mig därför berätta en 25 år gammal historia från skolan. Jag kom att tänka på den när jag precis sett ett teveprogram om Steve Jobs, datorföretaget Apples grundare och kreativa geni.

Vad har då Steve Jobs med Brunnsvik att göra?
Jo, året var 1987. Jag jobbade som nyhetschef på Dala-Demokraten i Falun då telefonen ringde.
Det var dåvarande rektorn för Brunnsvik, Egon Jonsson, i andra ändan av luren.
Han undrade om jag hade lust att jobba på Brunnsvik under hösten.
”Vi har något spännande på gång”, sade han.

Min nyfikenhet väcktes. Jag fick tjänstledigt från DD och i augusti 1987 började jag jobba som medielärare på skolan. Sen något år tillbaka fanns en medielinje på Brunnsvik och nu skulle ytterligare ett steg tas.
För det steget hade en alldeles ny liten dator köpts in: En Macintosh av modellen SE stod på ett bord i en nyinredd grafisk verkstad. Hårddisken var på tjugo megabyte. Arbetsminnet inte ens en megabyte.

För första gången i Brunnsviks historia skulle nu elever undervisas i den digitala världens mysterier. Jag och två kolleger, Margareta Karlsson och Kent Bergkvist, fick i uppdrag att lära oss hantera det nya underverket. Det var bråttom, om bara ett par veckor skulle eleverna komma.

Men hur kunde då Brunnsvik komma på tanken att köpa in den lilla datorn?

Jo, det har med folkbildning att göra. Henry Blid hette en av lärarna på skolan. Han var intresserad av mycket; konst, musik, teater – och folkbildningspedagogik.
Hans stora intresse var Afrika, bland andra länder Tanzania och Namibia, där han vistades i långa perioder och startade olika verksamheter.
Henry skrev  också böcker, bland andra ”Learn and Act With Study Circles”. Han arbetade mycket med att utveckla studiecirkelformen både här hemma och utomlands (sök Henry Blid på Google och ni hittar en hel del).

I sin pedagogiska nyfikenhet fick Henry Blid upp ögonen för de möjligheter Macintoshdatorn erbjöd människor – både i Afrika och här hemma. Nu kunde vanligt folk helt plötsligt producera böcker och undervisningsmaterial enkelt och bra. Datorer var inte bara till för experter (till experternas förtret).
Det passade Henry precis.
Bara några år tidigare hade Steve Jobs och Steve Wozniak i Palo Alto i Kalifornien byggt och introducerat den dator som skulle revolutionera datoranvändningen i världen: Macintosh. Begreppet Desktop Publishing började tränga in. På ett enkelt sätt kunde man publicera sig direkt från skrivbordet.
Det insåg Henry Blid och Brunnsvik köpte in sin första dator. Vi tre medielärare fick låna datorn med oss hem under några dagar för att förstå hur den fungerade och sen var det dags att börja undervisa.
En pytteliten dator på 25 elever – ni kan förstå hur lång kön var!  Men eleverna lärde sig med entusiasm och nyfikenhet – och bara något år senare köptes fler datorer in. Utvecklingen kunde inte stoppas.
Detta trots motstånd från olika håll.
Jag minns så väl när jag berättade om vad vi höll på med på Brunnsvik för en hög chef på Dala-Demokraten:
”Såna där leksaker”, utbrast han.
Dala-Demokratens datorer hette på den tiden Norsk Data. Det företaget lades så småningom ner. Hur det gick för Apple vet vi.

I dag är både Steve Jobs och Henry Blid borta. Men tack till er för att ni kunde blicka in i framtiden! Och tack för ert bidrag till folkbildningen!

BERNDT KARLSSON
berndt@redaktionen.com

Ps. Min förhoppning är förstås också att Brunnsvik på ett eller annat sätt ska kunna återuppstå i ny form – i Brunnsvik. För det krävs dock helt nya tankar – och även nu förmåga att se in i framtiden.


Bilden: Tre storheter i folkbildningens tjänst. En tidig Macintoshdator, Apples grundare Steve Jobs och läraren Henry Blid. På Brunnsvik möttes de tre...
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar